niedziela, 22 maja 2016

Sałatka z kuskusem i krewetkami



Witajcie :) 
Dziś mamy dla Was mały eksperyment :) Jakiś czas temu postanowiłyśmy wypróbować przepis na sałatkę z krewetkami, pietruszką i kuskusem z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo".  Jednak okazało się, że nie posiadamy wszystkich składników, więc cześć zamieniłyśmy, czegoś nie dodałyśmy i tak powstała nasza wersja ;) Sałatka jest warta wypróbowania, gdyż nawet osoby nie przepadające za owocami morza się na nią skusiły i były zadowolone.


Składniki:
kilka daktyli
garść żurawiny
sok z 1 pomarańczy
200g kuskusu
mały pęczek bazylii
200g małych krewetek
100g szpinaku
kilka liści sałaty lodowej
kilka liści kapusty pekińskiej
sok z połówki cytryny
łyżka masła
ząbek czosnku
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie: 

1. Daktyle i żurawinę pokrój na mniejsze części i namocz w soku wyciśniętym z połówki pomarańczy przez 20-30 minut.W tym samym czasie zalej kuskus wrzątkiem z odrobiną soli i łyżką oliwy. Gdy będzie gotowy odstaw go na chwilę by przestygł.

2. Krewetki podsmaż na patelni z masłem i odrobiną oleju, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz sokiem z drugiej połówki pomarańczy, przez 3-4 minuty, nie dłużej. Na koniec dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.


3. Kuskus wymieszaj z owocami wraz z sokiem pomarańczowym. Dodaj krewetki, drobno pokrojoną sałatkę lodową i kapustę pekińską, liście szpinaku. Całość skrop sokiem z połówki cytryny i odrobiną oliwy, wymieszaj i podawaj.


Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczna sałatka - nie spotkałam się wcześniej z takim połączeniem składników.  Krewetki, chrupiąca sałata i słodka żurawina to fajny zestaw. Moja ocena: 8/10.

Julka: Ciekawe połączenie składników, choć następnym razem krewetki usmażę z dodatkiem sosu sojowego, by całość była lekko słonawa. Moja ocena: 7/10.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter